GILI YALO - MADE IN AMHARICA (EP)

Anderhalf jaar na de release van zijn overal positief ontvangen titelloze debuut, is de Ethiopisch-Israëlische jongeman terug met een ep’tje, waarvan de titel alvast een fijne woordspeling bevat: het Amhari is een Ethiopische taal en de vier songs, die deze EP rijk is, werden in Amerika opgenomen, met name in Fort Worth, Texas, waar Gili Yalo scheep ging met Josh Block van het producersteam dat opereert onder de noemer Niles City Sound.

Wat de vier songs te bieden hebben, is eigenlijk een combinatie van de ingrediënten, die ook de debuutplaat kenmerkten, maar dan een stapje verder doorgedreven: soul, funk, Ethio-jazz, bij momenten zweempjes desert blues en R’n’B, maar dan wel met een onmiskenbare Amerikaanse twist: de klank van de Amerikaanse begeleiders is zonder twijfel Amerikaans en dat er in een topstudio gewerkt werd, valt er ook aan te horen.

De openende twee tracks, “Sew Lesew” en “Zelel Zelel” worden in het Amhari ngezongen, de afsluitende twee, “This is Where I”m Home” en “Heart of Gold” in het Engels. De eerste drie liggen een beetje in elkaars verlengde, al ligt bij de opener het accent wat meer op de rock en hoor je qua zang, een kruising tussen Les Négresses Vertes en TC Matic.Bij de tweede song zijn Tinariwen en Tamikrest niet ver uit de buurt en “ Heart of Gold” zit dan weer helemaal in de soul-sfeer.

Ik weet niet of deze viertracker de voorbode is van een nieuwe full-CD of niet, maar àls dat zo is, dan loont het alvast de moeite om daar naar uit te kijken. Ik had wel graag geweten wie er allemaal meespeelde, daar in de Amerikaanse studio, maar ik ben dan ook nogal nieuwsgierig aangelegd…

(Dani Heyvaert)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

label : Dead Sea Recordings
distr.: Xango

video